Gå til hovedinnhold

Hvor er journalistene?

Publisert i Klassekampen 09.11.2016

Denne uka meldte Respons Analyse at 61 prosent av den norske befolkning tror på menneskeskapte klimaendringer. 4 av 10 nordmenn er ikke villige til å bekrefte at de tror menneskelig aktivitet påvirker klima. Det er bekymringsverdig.

Klimaendringene som nesten samtlige stortingspartier omtaler som vår tids aller største utfordring. Klimaendringene som 9 av 10 dansker og svensker vil bekrefte er menneskeskapte. Klimaendringene som nesten hele mediebransjen anerkjenner som et stort problem. Samtidig viser en studie omtalt av Aftenposten at klimasaken kun opptar rundt 2% av TV-medienes nyhetsdekning. Er det ikke naturlig å tenke at det er en sammenheng her? Disse tallene gjør at vi må spørre om norske medier skjøtter sitt samfunnsoppdrag godt nok. Er det greit å overlate klimadebatten til spaltene for leserinnlegg og kronikker, hvor politikere, sivilsamfunn og ikke minst bransjeforeninger får herje fritt?

Dette spørsmålet gjelder også venstresidas dagsavis. Særlig når Klassekampen på lederplass slår fast at det er vårt ansvar overfor kommende generasjoner å sørge for at målene som er satt i Parisavtalen  overoppfylles. Et slikt standpunkt forplikter. Men videre mener Klassekampen at det er en misforståelse når Parisavtalen knyttes til avvikling av norsk oljeindustri. Dette er oppsiktsvekkende. I en håndvending konkluderes det med at Parisavtalen ikke har implikasjoner for spørsmålet om avvikling av norsk olje og gassnæring. Og ikke nok med det. Vi har knapt lest journalistikk i Klassekampen som undersøker sammenhengen mellom globale klimaavtaler og norsk petroleumspolitikk. Hvorfor ikke? En ting er at Klassekampen tar såpass lett på norsk oljeutvinning i et klimaperspektiv.  Mer alvorlig er det at avisa tar dette standpunktet uten å gi det tyngde ved faktisk å gjøre folkeopplysning på problemstillingen det gjelder.

Det pågår nemlig en omfattende diskusjon mellom de som mener nedtrapping av norsk oljeproduksjon vil kutte utslipp globalt, de som mener spørsmålet er irrelevant og de som faktisk mener norsk oljenedtrapping vil øke verdens utslipp. Dette er en av de mest sentrale problemstillingene i diskusjonen om norsk klimapolitikk og norsk oljebransjes framtid. Men hvor er Klassekampens avisartikkel som skiller myter fra fakta og slett bruk av tall fra korrekt belegg? Og hva med klimaforhandlingene? Vil de kollapse igjen hvis Trump er blitt president når denne teksten leses? Og vil Parisavtalen kunne påvirke etterspørselen etter fossil energi uavhengig av norsk petroleumspolitikk? Dette er et uhyre relevant spørsmål for en avis som jevnlig dekker norsk økonomi, industri og næringsliv. Men Klassekampen har hittil knapt nevnt årets klimatoppmøte, som startet i Marokko denne uka.

Det er dessverre nærliggende å tro at dette ikke er det eneste klimaspørsmålet som blir skjøttet dårlig av norsk presse, i og med at over 98% av nyhetsdekningen på TV går til andre saksfelt. Dette er synd med tanke på den delen av befolkningen som fortsatt ikke fester lit til forskningen i en så enormt viktig sak. Det er synd fordi som representant for det andre ytterpunktet i klimadebatten hadde også jeg hatt godt av å lese kritiske artikler som forsøker å gå både bransjeforeningenes og miljøbevegelsens tall etter i sømmene.

Det er synd fordi Klassekampen har vist hva de er gode for under de siste ukenes dekning av klimasøksmålet mot staten. Saken er ikke bare gitt spalteplass i debattflatene, men også viet spennende redaksjonelle oppslag om hva søksmålet innebærer, hvem som støtter det og hvorfor noen er skeptiske. Et annet eksempel er denne ukas særdeles interessante avsløring av at vi ikke er i nærheten av å nå klimamålene som er satt for 2020. Det er av stor interesse at Venstre i tre år har sikret flertall for et regjeringsprosjekt som styrer vekk fra klimamålene som er satt. Dessverre er det sjelden vi ser at politikere blir stilt til ansvar på denne måten når det gjelder klimamålene våre. Det er ikke urimelig å tenke seg en sammenheng mellom denne mangelen på kritikk og det at nordmenn er mindre bekymret for klimaendringer enn dansker og svensker.

Folket, både de klimaengsjerte og etternølerne, trenger så sann informasjon som mulig om norsk klimapolitikk. Denne teksten er en etterlysning etter slik journalistikk, og ikke et forsøk på å diktere Klassekampens redaksjonelle vurderinger, som en ungdomspolitiker selvsagt ikke er rette til å gjøre. Målet er å gi en virkelighetsbeskrivelse som klimaengasjert Klassekampen-leser. Respons Analyse melder nemlig også at mellom 70 og 90 prosent av velgerne på venstresida, mer en gjennomsnittet, tror på menneskeskapte klimaendringer. Da er det ikke urimelig å anta at dette også gjelder et flertall av Klassekampens lesere og at det finnes en stor hunger etter både lokalt og globalt nyhetsstoff om klima og miljø. Vi trenger journalistikk som stiller både oljepolitikere og klimapartier til veggs og kobler politiske mål med politisk handling – og mangel på sådan.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Et anstendig samfunn forbyr ikke tigging

Publisert i Rogalands Avis 12.05.2017 Denne uka ble det klart at Sola kommune innfører et tiggeforbud. Kommunepolitikerne trekker fram litt ymse argumenter for vedtaket, men det er tydelig at den mye omtalte NRK-dokumentaren om tigging har spilt en rolle i å aktualisere dette. Dokumentaren som avdekker at tigging brukes av innreisende som et skalkeskjul for annen kriminalitet har opprørt mange av oss. Vi i De Grønne mener likevel at et forbud mot tigging er feil vei å gå. I et liberalt demokrati er det nemlig veldig rart at vi skal forby en i utgangspunktet harmløs handling, fordi den kan være skalkeskjul for kriminalitet. Diskusjonen hadde vært en helt annen (eller aldri oppstått!) om det gjaldt forbud mot å la folk pusse opp husene sine fordi oppussing av hus ofte er et skalkeskjul for kriminalitet. Vi forbyr hverken frisørsalonger, bilvaskerier eller hoteller, selv om både frisørsalonger, bilvaskerier og hoteller svært ofte brukes til å skjule både hvitvasking av penger, bedr

Luftfarten må også kutte utslipp

Jeg er veldig glad i å reise og mener det å ha muligheten til å fly er et privilegium. Et privilegium jeg også ønsker dagens oppvoksende generasjon skal ha tilgang på. Dessuten ønsker jeg en reiselivsnæring i vekst. Reising er et gode. Samtidig må vi huske at det er i både arbeidstakeres, turisters og ikke minst reiselivsnæringas interesse å bekjempe klimaendringer. Dette av den enkle grunn at klimaendringer som ikke stanses kan komme til å ødelegge noen av våre aller mest populære reisemål. Reiseglade mennesker burde være blant de aller første til å erkjenne godene ved å bekjempe global temperaturstigning. Når vi skal gjøre nettopp det, så må også luftfarten ta sin del av utslippskuttene. Det gjør de ikke i dag. Det er politikernes ansvar å gjøre noe med det. Utslipp fra fly sammenlignet med bil illustrerer godt hvor viktig og effektivt det er å kutte utslipp fra luftfarten. En helgetur til London tilsvarer like store utslipp av klimagasser som et halvt års gjennomsnittsforbruk

47 norske ulver skal skytes. Det er en skam.

Publisert i Dagbladet 25.09.2016 Etter at norske rovviltnemder forrige uke vedtok at 47 norske ulver skal skytes i vinter, har debatten om norsk rovdyrpolitikk fått nytt liv. Blant de som støtter vedtaket er det særlig tre argumenter som stadig løftes fram for å rettferdiggjøre uttak av to tredjedeler av den norske ulvebestanden. Ingen av dem holder vann. Først må vi ha det klart for oss hva det egentlig betyr at to tredjedeler av den norske ulvebestanden skal skytes samtidig som ulvesonen innskrenkes. Med en bestand på under 40 individer vil forutsetningene for sunn reproduksjon svekkes radikalt. I praksis vil dette være et stort steg på vei mot utryddelse av ulv i norsk fauna. Hvorfor mener noen at dette er greit og riktig? Det første argumentet som trekkes fram er at den todelte målsetningen om levende beitenæring og levedyktig ulvebestand, er umulig. Ulven må vike for sauenæringa fordi belastningen på sauebønder og befolkning forøvrig i, og i randen av ulvesonen er for