fredag 9. juni 2017

Et anstendig samfunn forbyr ikke tigging

Publisert i Rogalands Avis 12.05.2017

Denne uka ble det klart at Sola kommune innfører et tiggeforbud. Kommunepolitikerne trekker fram litt ymse argumenter for vedtaket, men det er tydelig at den mye omtalte NRK-dokumentaren om tigging har spilt en rolle i å aktualisere dette. Dokumentaren som avdekker at tigging brukes av innreisende som et skalkeskjul for annen kriminalitet har opprørt mange av oss. Vi i De Grønne mener likevel at et forbud mot tigging er feil vei å gå.

I et liberalt demokrati er det nemlig veldig rart at vi skal forby en i utgangspunktet harmløs handling, fordi den kan være skalkeskjul for kriminalitet. Diskusjonen hadde vært en helt annen (eller aldri oppstått!) om det gjaldt forbud mot å la folk pusse opp husene sine fordi oppussing av hus ofte er et skalkeskjul for kriminalitet. Vi forbyr hverken frisørsalonger, bilvaskerier eller hoteller, selv om både frisørsalonger, bilvaskerier og hoteller svært ofte brukes til å skjule både hvitvasking av penger, bedrageri og hallikvirksomhet. Hvorfor oppstår det da en debatt om tiggeforbud? Mitt tips er at det er lettere for politikere å forby en aktivitet som bedrives av svært ressurssvake mennesker. En person som tigger har langt dårligere forutsetninger for å ta til motmæle enn en bedriftseier.

Skal vi la være å gjøre noe med kriminaliteten når den skjules av tigging? Nei, selvsagt ikke. Men vi skal heller ikke bli et samfunn som tillater oss å innføre simple forbud mot harmløse handlinger, enten det er fordi vi faktisk tror det er et viktig virkemiddel, eller fordi det er mer behagelig med handlegater uten verdens nød og elendighet i synsfeltet.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar