Gå til hovedinnhold

Olje er ikke miljøvennlig


Statoil-sjefen påsto nylig at oljeboring i Lofoten er klimavennlig. Anne Kathrine Nygård Berg omtaler i sitt svar til meg norsk olje som “den mest miljøvennlige oljen i verden”. Premisset for en slik påstand er at det finnes miljøvennlig olje. Hun påstår også [sitat] “(...) ta innover seg hva norsk olje og gass kan bidra med i et klimaperspektiv”, og [sitat] “klimaets store fiende heter ikke gass. Eller olje.”, samt [sitat] “for det er ikke Norges (olje)produksjon som er en del av problemet, tvert i mot er det en del av (klima)løsningen”.

Vel, jeg gir Nygård Bergh rett i at hverken hun eller Sætre har brukt begrepet “klimaeventyr”. Men poenget mitt består uavhengig av begrepsbruken: Statoilsjefen og politikere som Nygård Bergh prøver å framstille olje som miljøvennlig. Det levner de innledende sitatene ingen tvil om. Måten de underbygger denne framstillingen på holder fortsatt ikke vann.

  1. Det påstås at alle - inkludert FNs klimapanel - mener olje og gass har en plass innenfor togradersmålet”. Vel, FNs klimapanel er de første til å formulere en rekke forutsetninger, blant annet fullskala fangst og lagring av karbon, for at vi kan ha utslipp i det hele tatt om femti år. Denne “detaljen” overses glatt. Vi må heller ikke glemme at FNs tidligere klimasjef Christiane Figueres har uttalt i klartekst at det ikke er plass til noe olje fra arktiske strøk innenfor togradersmålet. FN kan altså ikke brukes som sannhetsvitne på at fortsatt produksjon på den norske sokkelen er en del av “løsningen på problemet”.  
  2. Det påstås at klimaets fiende ikke heter olje og gass, men kull. Dette er et utsagn som drypper av ansvarsfraskrivelse, fordi ingen klimaforskere i verden levner tvil om at alle fossile brensler bidrar til global oppvarming. Olja og gassen er visstnok ikke fiender av klima fordi vi kutter utslipp om vi erstatter kull med olje og gass. Nygård Bergh viser imdilertid til én analyse som påviser at norsk olje og gass erstatter kull på det internasjonale markedet i så stort monn at globale utslipp kuttes. Vi kunne derimot senest i forrige uke lese i Dagens Næringsliv at norsk gassbransje ser på det som et problem at de ikke lenger greier å utkonkurrere fornybar energi på det europeiske energimarkedet.
  3. Det påstås at jeg ikke har forstått hvor lave produksjonsutslippene fra norsk olje og gassnæring er. Vel, også jeg har forstått at de er under halvparten av verdensgjennomsnittet, men: produksjonsutslippene er uansett marginale sammenlignet med utslippene fra sluttbruken av olje og gass. Dessuten: hvis produksjonsutslipp skal være det eneste kriteriet vi måler hvem som skal få pumpe olje på, så er det Saudi-Arabia som går av med seieren. De har enda lavere produksjonsutslipp enn Norge.
  4. Det påstås at lavere produksjon av norsk olje raskt vil bli erstattet med mer “miljøskadelig olje”. Nygård Bergh overser dermed rapporten jeg viste til i min første artikkel som slår fast det stikk motsatte: nemlig at lavere norsk oljeproduksjon vil kutte klimagassutslipp globalt. Faktisk en million tonn per prosent nedgang i norsk oljeproduksjon. Det er mye. Og for ordens skyld, dette er selvsagt  medregnet eventuelt økt oljeproduksjon i andre land.

Ellers registrerer jeg at heller ikke Nygård Bergh greier å svare spesifikt på hvilke andre land som skal la sine fossile reserver bli i bakken. Jeg mistenker at dette er fordi et rettferdig svar på det spørsmålet er veldig vanskelig å finne.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Et anstendig samfunn forbyr ikke tigging

Publisert i Rogalands Avis 12.05.2017 Denne uka ble det klart at Sola kommune innfører et tiggeforbud. Kommunepolitikerne trekker fram litt ymse argumenter for vedtaket, men det er tydelig at den mye omtalte NRK-dokumentaren om tigging har spilt en rolle i å aktualisere dette. Dokumentaren som avdekker at tigging brukes av innreisende som et skalkeskjul for annen kriminalitet har opprørt mange av oss. Vi i De Grønne mener likevel at et forbud mot tigging er feil vei å gå. I et liberalt demokrati er det nemlig veldig rart at vi skal forby en i utgangspunktet harmløs handling, fordi den kan være skalkeskjul for kriminalitet. Diskusjonen hadde vært en helt annen (eller aldri oppstått!) om det gjaldt forbud mot å la folk pusse opp husene sine fordi oppussing av hus ofte er et skalkeskjul for kriminalitet. Vi forbyr hverken frisørsalonger, bilvaskerier eller hoteller, selv om både frisørsalonger, bilvaskerier og hoteller svært ofte brukes til å skjule både hvitvasking av penger, bedr

Luftfarten må også kutte utslipp

Jeg er veldig glad i å reise og mener det å ha muligheten til å fly er et privilegium. Et privilegium jeg også ønsker dagens oppvoksende generasjon skal ha tilgang på. Dessuten ønsker jeg en reiselivsnæring i vekst. Reising er et gode. Samtidig må vi huske at det er i både arbeidstakeres, turisters og ikke minst reiselivsnæringas interesse å bekjempe klimaendringer. Dette av den enkle grunn at klimaendringer som ikke stanses kan komme til å ødelegge noen av våre aller mest populære reisemål. Reiseglade mennesker burde være blant de aller første til å erkjenne godene ved å bekjempe global temperaturstigning. Når vi skal gjøre nettopp det, så må også luftfarten ta sin del av utslippskuttene. Det gjør de ikke i dag. Det er politikernes ansvar å gjøre noe med det. Utslipp fra fly sammenlignet med bil illustrerer godt hvor viktig og effektivt det er å kutte utslipp fra luftfarten. En helgetur til London tilsvarer like store utslipp av klimagasser som et halvt års gjennomsnittsforbruk

47 norske ulver skal skytes. Det er en skam.

Publisert i Dagbladet 25.09.2016 Etter at norske rovviltnemder forrige uke vedtok at 47 norske ulver skal skytes i vinter, har debatten om norsk rovdyrpolitikk fått nytt liv. Blant de som støtter vedtaket er det særlig tre argumenter som stadig løftes fram for å rettferdiggjøre uttak av to tredjedeler av den norske ulvebestanden. Ingen av dem holder vann. Først må vi ha det klart for oss hva det egentlig betyr at to tredjedeler av den norske ulvebestanden skal skytes samtidig som ulvesonen innskrenkes. Med en bestand på under 40 individer vil forutsetningene for sunn reproduksjon svekkes radikalt. I praksis vil dette være et stort steg på vei mot utryddelse av ulv i norsk fauna. Hvorfor mener noen at dette er greit og riktig? Det første argumentet som trekkes fram er at den todelte målsetningen om levende beitenæring og levedyktig ulvebestand, er umulig. Ulven må vike for sauenæringa fordi belastningen på sauebønder og befolkning forøvrig i, og i randen av ulvesonen er for