fredag 21. juli 2017

La oss feire maten - ved å ta vare på den

Publisert i Rogalands Avis 21.07.2017

Denne uka begynner Gladmaten, og jeg gleder meg - som de 250.000 andre som kommer innom festivalen . Den spiselige feiringen er en god anledning til å minne hverandre om at mat er en verdifull ressurs, som ikke bør sløses med eller kastes spiselig.

Omtrent hver åttende handlepose vi nordmenn handler går rett i søpla. Det tilsvarer rundt 42 kilo spiselig mat per person i året. Svinnet skjer både i husholdninger, under transport, distribusjon og på utsalgssteder. Og det koster oss svimlende summer. Rundt 20 milliarder i året. Matsvinnet er ikke bare dumt for forbrukernes lommebøker. Maten vår er tross alt en av våre mest dyrebare ressurser. Mye av det vi spiser krever enorme arealer, enorme energimengder og dyras egne liv for å produsere. Alt dette taler for at maten er en ressurs vi skal behandle med den største respekt.

Når vi ikke gjør det, og i stedet kaster tonnevis med den, så er ikke dette et problem som kan tilskrives forbrukerne alene. Dette er et skikkelig systemproblem. Vi kaster mat fordi datomerkingssystemet er utdatert, fordi det lønner seg for butikkene å kaste heller enn å redistribuere, og fordi vi har dårlige systemer for reproduksjon av matavfall. Den gode nyheten er at systemproblemet kan løses. Matsvinn er ikke et problem vi bør la oss overvelde og nedtrykke av. Det er et problem vi og politikerne bør gyve løs på med liv og lyst. Løsningene ligger rett innenfor rekkevidde.

For det første må datomerkingssystemet oppdateres, slik at forbrukerne forstår at “Best før” ikke er det samme som “uspiselig etter”. I tillegg må politikerne bruke både pisk og gulrot over for matvarekjedene. Å kaste spiselig mat bør bøtelegges, mens redistribusjon av mat til matsentraler og biogassanlegg bør belønnes. For inspirasjon kan vi for eksempel se til Frankrike. Der har de nylig vedtatt en lov som forbyr matkjedene å destruere spiselig mat. Overflødig produkter går i stedet til matsentraler og dyrefor. Det er ingen grunn til at vi ikke skulle kunne gjøre det samme i Norge. Ingen tjener på at vi kaster mat. Spiselig mat skal på tallerkenen. Ikke i søpla.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar