Publisert i Rogalands Avis 21.07.2017
Denne uka begynner Gladmaten, og jeg gleder meg - som de
250.000 andre som kommer innom festivalen . Den spiselige feiringen er en god
anledning til å minne hverandre om at mat er en verdifull ressurs, som ikke bør
sløses med eller kastes spiselig.
Omtrent
hver åttende handlepose vi nordmenn handler går rett i søpla. Det tilsvarer
rundt 42 kilo spiselig mat per person i året. Svinnet skjer både i
husholdninger, under transport, distribusjon og på utsalgssteder. Og det koster
oss svimlende summer. Rundt 20 milliarder i året. Matsvinnet er ikke bare dumt
for forbrukernes lommebøker. Maten vår er tross alt en av våre mest dyrebare
ressurser. Mye av det vi spiser krever enorme arealer, enorme energimengder og
dyras egne liv for å produsere. Alt dette taler for at maten er en ressurs vi
skal behandle med den største respekt.
Når vi
ikke gjør det, og i stedet kaster tonnevis med den, så er ikke dette et problem
som kan tilskrives forbrukerne alene. Dette er et skikkelig systemproblem. Vi
kaster mat fordi datomerkingssystemet er utdatert, fordi det lønner seg for
butikkene å kaste heller enn å redistribuere, og fordi vi har dårlige systemer
for reproduksjon av matavfall. Den gode nyheten er at systemproblemet kan
løses. Matsvinn er ikke et problem vi bør la oss overvelde og nedtrykke av. Det
er et problem vi og politikerne bør gyve løs på med liv og lyst. Løsningene
ligger rett innenfor rekkevidde.
For det
første må datomerkingssystemet oppdateres, slik at forbrukerne forstår at “Best
før” ikke er det samme som “uspiselig etter”. I tillegg må politikerne bruke
både pisk og gulrot over for matvarekjedene. Å kaste spiselig mat bør
bøtelegges, mens redistribusjon av mat til matsentraler og biogassanlegg bør
belønnes. For inspirasjon kan vi for eksempel se til Frankrike. Der har de
nylig vedtatt en lov som forbyr matkjedene å destruere spiselig mat. Overflødig
produkter går i stedet til matsentraler og dyrefor. Det er ingen grunn til at
vi ikke skulle kunne gjøre det samme i Norge. Ingen tjener på at vi kaster mat.
Spiselig mat skal på tallerkenen. Ikke i søpla.
Kommentarer
Legg inn en kommentar